Firstly I would like to say that in Portugal the traditional or conventual pastry is not for diabetics or people with high cholesterol because it is made with lots of sugar and egg yolks.
Pastries usually sell a wide variety of cakes, with some regional variations. I can not translate many names but will seem strange, like "Bacon from heaven" (Toucinho do Céu), "Snails" (Caracóis), "Bellies Nun" (Barrigas de freira), "Boobs" (Maminhas), "Rotten bread" (Pão Podre), and others that may offend some ladies.
Do not try to translate, you will not realize the true meaning.
Usually all have, Pasteis de Nata, Cupcakes, Rice Cakes, Coconut Cakes, Palmier, Jesuits, Argentines, Americans, Berlin Balls, Bean Cakes, Travesseiros (Pillows), etc.
My favorite cakes are:
Pão de Ló, of which it presents the moist interior,
Pudding "Abade de Priscos" (sweet from Minho),
Morgados and D. Rodrigo (sweets from Algarve),
Pão de Rala, Toucinho do Céu and Encharcada (Alentejo)
Pasteis de Vouzela (Viseu) e de Tentugal (Coimbra),
Doces de Ovos de Aveiro.
Some examples of traditional and conventual pastry:
Celestes de Santa Clara,
Pasteis de Santa Clara,
Gargantas de Freira,
Barrigas de Freira,
Fatias de Anjos,
Fatias de Tomar,
Fatias de Bispo,
Queijinhos do Céu,
Sericaia,
Tijeladas,
Queijadas de Sintra,
Cornucópias,
Castanhas de Ovos,
Manjar dos Deuses,
Fradinhos,
Ovos do Paraíso,
Briosas de Coimbra,....
Or by region:
Minho
- Charutos de Ovos
- Meias Luas
- Papas doces de carolo
- Fidalguinhos
- Fataunços
- Pasteis de São Francisco
- Bolachas do Bom Jesus
- Suspiros de Braga
- Clarinhas de Fão
- Barrigas-de-Freira
Douro Litoral
- Sapatetas
- Perronilhas
- Lérias de Amarante
- Tabafe
- Pescoços de freira
- Cavacas de Santa Clara
- Amarantinos
- Pão podre
- Foguetes de Amarante
Trás-os-Montes
- Morcelas
- Jerimús
- Madalenas do Convento
- Doce de viúvas
- Bolos de nozes de Bragança
- Sestas
- Pitos de Santa Luzia
- Creme da madre Joaquina
- Velharocos
- Toucinho do Céu
- Queijadas de Chilas
Beira Litoral
- Pasteis do Lorvão
- Nabada de Semide
- Morcelas de Arouca
- Arrufadas de Coimbra
- Nógado de Semide
- Lampreia de ovos das Clarissas de Coimbra
- Melícias
- Trouxas de ovos moles
- Manjar Branco
- Pastéis de Tentúgal
Beira Alta e Beira Baixa
- Lâminas
- Grades
- Bolo de São Vicente
- Argolinhas do Loreto
- Taroucos de Salzedas
- Esquecidos
- Cavacas de Santa Clara
- Bicas
- Bolo Paraíso
- Bolo São Francisco
- Sardinhas Doces de Trancoso
Ribatejo
- Sonhos da Esperança
- Sopapo do Convento
- Palha de Abrantes
- Celestes de Santarém
- Fatias de Tomar
- Tigeladas de Abrantes
- Broas das Donas
Estremadura
- Bom bocado
- Pão-de-ló do Mosteiro de Alcobaça
- Argolas
- Travesseiros
- Tibornas
- Bolos de Abóbora
- Delícias de Frei João
- Fitas de Páscoa
- Castanhas de Ovos
- Marmelada Branca de Odivelas
- Toucinho do Céu de Odivelas
- Pão-de-Ló de Alfeizerão
- Nozes de Cascais
- Pastéis de Belém
- Pastéis de Feijão
Alentejo
- Bolo podre conventual
- Fatias reais
- Bolo de mel de Santa Helena
- Bolo de chavão
- Coalhada do Convento
- Biscoitos do Cardeal
- Padinhas
- Almendrados
- Orelhas de Abade
- Sopa dourada de Santa Clara
- Toucinho do Céu de Santa Clara de Portalegre
- Bom bocado
- Encharcada
- Sericaia
- Pão de rala
- Formigos
- Tiborna de Ovos
- Torrão Real de Ovos
- Bolo Fidalgo
- Queijo Dourado
- Lampreia de Amêndoa de Portalegre
- Presunto Doce
Algarve
- Biscoita
- Bolo de alfarroba
- Bolo de chila e amêndoa
- Bolo de amêndoas e nozes
- Bolo de figo e amêndoa
- Doce fino
- Folar
- Filhós algarvias das freiras de Tavira
- Morgado
- Queijo de figo
- Queijinhos
- D. Rodrigos
- Massapão
- Pudim da Serra
- Torta de alfarroba
- Torta de amêndoa
- Torta de laranja
Ilha da Madeira
Açores
- Bolo micaelense de Nossa Senhora da Esperança
- Bolo do diabo
- Hóstias de amêndoa
- Malassadas
- Rendilhados
- Coquinhos
- Cornucópias
- Pudim Irmã Bensaúde
More:
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